Vermoeden van ouderenmishandeling? Vraag advies aan Veilig Thuis
Zaterdag 15 juni is de internationale dag tegen ouderenmishandeling. Ouderenmishandeling en ontspoorde mantelzorg komt helaas vaker voor dan je denkt. Maar liefst 1 op de 20 ouderen heeft hiermee te maken. Signaleer je een situatie waar jij je zorgen over maakt? Deel die zorgen dan met Veilig Thuis. Wij denken met je mee over mogelijke oplossingen en adviseren over wat je kunt doen. Dit kan ook anoniem.
Wat is ouderenmishandeling?
Ouderenmishandeling is mishandeling van een persoon van 65 jaar of ouder. Onder ouderenmishandeling valt lichamelijke, seksuele en psychische mishandeling, verwaarlozing en financiële uitbuiting. Het komt voor in gezins- of familierelaties, maar ook in relaties met beroepskrachten. De mishandeling kan het resultaat zijn van zowel actief (plegen van handelingen) als passief gedrag (nalaten van handelingen). Onderzoek wijst uit dat financieel misbruik het meest voorkomt, gevolgd door psychische en lichamelijke mishandeling.
Herken de signalen: gebruik onze signalenkaart
De signalenkaart is een hulpmiddel om verschillende vormen van ouderenmishandeling te herkennen.
>> Bekijk hier de signalenkaart: Vormen van geweld - Veilig thuis (veiligthuisdrenthe.nl)
Vragen of zorgen? Veilig Thuis Drenthe geeft je advies
Iedereen kan Veilig Thuis Drenthe bellen voor advies, zowel professionals als betrokkenen en omstanders. Oók als je twijfelt. Wist je dat advies vragen ook anonieme kan? Bel naar 0800-2000 (gratis, anoniem en dag en nacht bereikbaar).
Symposium voor professionals op 19 november
Op dinsdag 19 november organiseren Treant, Gemeente Emmen en Veilig Thuis Drenthe een symposium over dit onderwerp voor professionals. Er staan die dag interessante sprekers en workshops op het programma. Binnenkort plaatsen we een update met het volledige programma en de mogelijkheid om je aan te melden. Wil je een bericht per mail hierover ontvangen? Geef het dan aan via [email protected].
Een onveilige thuissituatie doorbreken, begint met je zorgen bespreken
Als jij je zorgen maakt om iemand in je omgeving, maak het dan bespreekbaar. Dat is niet altijd gemakkelijk. Lees hier de tips en ervaringsverhalen van anderen
Lokale allianties
Een lokale alliantie is een netwerk van (commerciële en niet-commerciële) deelnemers die hun kennis over financieel misbruik van ouderen delen. Door het hele land hebben professionals het initiatief genomen tot lokale allianties.
Volg ons op LinkedIn
Volg jij Veilig Thuis Drenthe al op LinkedIn? Hier delen we relevante berichten voor professionals in Drenthe.