Symposium 'Stop ouderenmishandeling' op 19 november


Financieel misbruik en andere vormen van ouderenmishandeling komen helaas vaker voor dan je denkt. Maar liefst 1 op de 20 ouderen heeft hiermee te maken. Wat doe je wanneer je gevoel zegt dat er ‘iets niet klopt’? Treant, Gemeente Emmen en Veilig Thuis Drenthe slaan de handen ineen om de kennis van professionals op dit gebied uit te breiden. Maak het verschil door de signalen te herkennen en ernaar te handelen. Elke actie helpt om een einde te maken aan een onveilige (thuis)situatie. Is dit symposium ook interessant voor jou? Meld je aan of stuur het door naar relevante personen in jouw netwerk.

Wat, waar en wanneer

Het symposium is op dinsdag 19 november in het Atlastheater in Emmen. Het duurt van 8.30 uur tot 16.30 uur. Deelname is kosteloos.

Programma

  • 08.30 Inloop
  • 09.00 Opening en noodzaak tot handelen
  • 09.25 Theatervoorstellling ‘Au!derdom
  • 10.00 Pauze
  • 10.30 Hetty Termeer - schrijver, expert ouderenmishandeling
    Vroegtijdig signaleren en mogelijke oplossingen.
  • 11.15 Ivonne Berkers en Vianna Spang - ervaringsdeskundigen
  • 12.00 Lunch
  • 12.45 - 13.45 Workshopronde 1
  • 14.00 - 15.00 Workshopronde 2
  • 15.15 Plenaire forumdiscussie en afsluiting
  • 16.00 Netwerkborrel

Voor wie is het symposium

Na deze dag kun jij als professional een bijdrage leveren aan het vroegtijdig signaleren van en handelen bij ouderenmishandeling. Dit symposium is voor jou als jij als professional werkt met ouderen, vrijwilligers en mantelzorgers. Ook voor bankmedewerkers en notarissen is dit symposium relevant.

Meld je alvast aan!

Je kunt je aanmelden via https://forms.office.com/e/VBubmZu8AM 
Er zijn twee rondes met workshops. Bij je aanmelding geef je de workshops van jouw voorkeur door. Vol = vol.

Dit zijn de verschillende workshops

Signaleren van ouderenmishandeling

Over de mogelijke signalen en verschillende vormen van ouderenmishandeling. Waar moet je alert op zijn en hoe interpreteer je wat je signaleert? Door Martine Mesman, physician assistant huisartsenpraktijk en ambulanceverpleegkundige.

Toepassing Meldcode en oefenen in gespreksvoering

Jan Ham en Nina Tijink van Veilig Thuis Drenthe nemen je mee door de stappen en afwegingen bij het doen van een melding. Ook gaan ze dieper in op stap 3 van de Meldcode: gespreksvoering.

Lokale alliantie

Oscar Balkenende, deelnemer en initiatiefnemer van Lokale Allianties Veilig Ouder Worden, gaat in op het onderwerp; hoe kun je helpen (financieel) misbruik te voorkomen? Wat is daarbij de rol van een Lokale Alliantie?

Financieel misbruik

Financiële ouderenmishandeling is strafbaar. Toch gebeurt het vaker dan je denkt. “Ik wil geen aangifte doen want ik heb de bankpas zelf gegeven." Door Paulien Meiling, Meinsch bewind & beheer en Tino Muis van de Rabobank.

Seksueel grensoverschrijdend gedrag

Circa 45 procent van de ouderen is slachtoffer van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Wat kunnen we doen als hulp- en zorgverleners en wat doet het Centrum Seksueel Geweld? Door Elizabeth Maarsingh, inhoudelijk coördinator Centrum Seksueel Geweld Groningen-Drenthe.

Huiselijk geweld ten gevolge van dementie

Ida Poort en Charlotte Admiraal van Lentis behandelen in deze interactieve workshop de kenmerken van dementie, de signalen van ouderenmishandeling en het werk van team 209.

Vragen of opmerkingen?

Bij vragen over het programma of jouw aanmelding mail je naar [email protected]. Tijdens het symposium maken we foto's en/of videobeelden. Hiermee kunnen we na afloop een sfeerimpressie geven. Wil jij niet herkenbaar in beeld? Geef het aan via [email protected].