Expositie FEMICIDE te zien in Roden


Elke 8 dagen wordt er in Nederland een vrouw vermoord, vaak door haar (ex-)partner en bijna altijd omdat ze besluit uit de relatie te stappen. Aan femicide gaat meestal een periode van psychisch geweld vooraf, ook wel dwingende controle of intieme terreur genoemd. Van 17 juli t/m 6 augustus is de expositie FEMICIDE te zien op de Brink in Roden. De expositie laat het verhaal van 12 slachtoffers zien, verteld door de nabestaanden.

De reizende expositie is van Stichting Open Mind. Het doel is onder meer om de rode vlaggen, signalen dat een vrouw gevaar loopt, onder de aandacht te brengen. Vanuit de nabestaanden worden tips gegeven aan slachtoffers, omstanders, professionals en de samenleving als geheel. Hiermee hopen ze vrouwen in gewelddadige relaties te waarschuwen, hen te motiveren om met de juiste hulp hieruit te stappen en het aantal slachtoffers van femicide terug te dringen.

“We kunnen haar niet meer redden, we kunnen wel ons verhaal vertellen en andere vrouwen waarschuwen voor femicide.”

Op woensdag 17 juli wordt de expositie geopend. Veilig Thuis Drenthe is hier ook bij aanwezig en gaat in op intieme terreur en het herkennen van de signalen.

Gaat het bij jou thuis niet goed of maak jij je zorgen om iemand anders?

  • Bel of chat met Veilig Thuis Drenthe. Dit is gratis en je hoeft niet je naam te noemen als je dat niet wilt. Bel ons via 0800 2000 (24 uur per dag bereikbaar) of chat via www.veiligthuisdrenthe.nl. Chatten kan op maandag t/m vrijdag tussen 9.00 - 17.00 uur.
  • Op ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vind je verschillende tips over hoe te handelen en lees je hoe anderen dit deden.
  • Via www.veiligthuisdrenthe.nl/femicide lees je meer over intieme terreur en het herkennen van de signalen.

Wat gebeurt er als ik bel met Veilig Thuis?

Herken de signalen van intieme terreur

Aan femicide gaat meestal een periode van psychisch geweld vooraf, ook wel dwingende controle of intieme terreur genoemd. Het is belangrijk dat slachtoffers, hulpverlening, vrienden en familie het patroon van intieme terreur herkennen.