De signalen van huwelijksdwang en achterlating
De zomervakantie is niet voor alle jongeren een kwestie van een retourtje. Soms betekent het dat zij niet meer terugkeren uit het land waar hun ouders vandaan komen. Dit noemen we achterlating. Het gebeurt, elk jaar weer. Ook zien we dat - in Nederland - jongeren gedwongen worden te trouwen met iemand tegen hun wil. Dit is huwelijksdwang. Het gaat om ingewikkelde kwesties, waarin eer en familie een belangrijke rol spelen. Als professional heb jij een belangrijke rol in het signaleren en stoppen van deze problematiek.
Hoe herken je huwelijksdwang of achterlating?
Voor de buitenwereld is huwelijksdwang meestal niet zichtbaar. Soms tonen slachtoffers licht verzet, maar uit angst, schaamte of loyaliteit aan de familie schikken zij zich meestal naar bij de keuze van ouders of gemeenschap. Op de website van ikvermoedhuiselijkgeweld.nl vind je een opsomming van de mogelijke signalen.
>> Bekijk de signalen van huwelijksdwang op de website van ikvermoedhuiselijkgeweld.nl
Influencers waarschuwen voor risico’s in nieuwe zomercampagne
Jaarlijks gaat het naar schatting om 182 tot 815 mensen die worden achtergelaten in het buitenland. 338 tot 957 mannen en vrouwen krijgen te maken met huwelijksdwang. Om te waarschuwen voor de risico’s start het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating (LKHA) een campagne met vijf influencers die zich maatschappelijk betrokken voelen. Influencer Zakia Picolina wil met haar volgers in gesprek over wat zij hebben meegemaakt en Tannaz Hajeby (ook bekend van FunX) vertelt in een TikTok-video over de impact toen een 14-jarig meisje uit haar klas na de zomer niet terugkeerde. YousToub onderzoekt op straat of jonge mensen bekend zijn met huwelijksdwang en achterlating. Influencers Ouassima en Tothemoen benadrukken net als de anderen dat slachtoffers zich in Nederland goed moeten voorbereiden op de reis, dat ze weten waar je hulp kunt krijgen.
Diny Flierman, manager Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating, licht toe: “Vaak wordt in het buitenland telefoon, paspoort en geld afgepakt om te zorgen dat je geen hulp kunt vragen en zelf naar Nederland terug kunt keren. In plaats van zon, zee, strand word je ineens gedwongen te trouwen in het buitenland. Huwelijksdwang en achterlating klinkt misschien als iets van vroeger, maar niets is minder waar, het gebeurt nog steeds. Vooral tijdens de zomervakantie. Meestal vermoeden slachtoffers al in Nederland dat er iets op stapel staat, maar durven ze het vaak niet te geloven dat hun ouders zoiets doen.”
Ben jij zelf bang om achtergelaten te worden?
Het is lastig om vooraf zeker te weten dat je achtergelaten wordt, vaak zijn de signalen niet duidelijk. Toch kun je het gevoel hebben dat er iets niet klopt. Bijvoorbeeld wanneer ineens een reis wordt gepland en de familie niet veel loslaat over wat de plannen zijn. Twijfel niet en neem op tijd actie. Eenmaal in het buitenland, is het moeilijker om terug te keren. Lees hier wat je vooraf kunt doen.
Als professional volg je de stappen van de meldcode en vraag je advies
Is iemand zonder reden afwezig? Circuleren er geruchten of twijfel je? Of laat iemand voorzichtig zelf iets los? Volg de stappen van de meldcode Huiselijk Geweld of de Meldcode bij (vermoedens van) eergerelateerd geweld. Bij stap 2 neem je (anoniem) contact op met Veilig Thuis voor advies. Het is ook mogelijk om het Landelijk Knooppunt Huwelijksdwang en Achterlating te benaderen. Je overlegt of het, gezien de veiligheid, mogelijk is om jouw vermoedens te bespreken met degene om wie het gaat.